Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Μονή της Αγίας Αναστασίας

Ηλιόλουστη η χθεσινή ημέρα και αποφασίσαμε μία μικρή βόλτα για να αλλάξουμε παραστάσεις .Επιθυμία της γλυκιάς μαμάς μου ,τι άλλο ,μία εκκλησία η ένα μοναστήρι !!

oldthings

Η Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας Χαλκιδικής, η οποία βρίσκεται στα όρια με τον νομό Θεσσαλονίκης, μεταξύ Βασιλικών και Γαλάτιστας, ιδρύθηκε, σύμφωνα με την ιερά παράδοση, το έτος 888 μ.Χ. από την Βασίλισσα Θεοφανώ, επί της Πατριαρχίας Φωτίου του Μεγάλου.




Ουσιαστικά όμως η αφετηρία της μονής θεωρείται το έτος 1552, όταν ο Αγιορείτης Ιερομόναχος και έπειτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Άγιος Θεωνάς, μετά της συνοδείας του, επανίδρυσε τη μονή και έγινε Ηγούμενός της. Ο όσιος μοναχός Θεωνάς βρήκε στο σημείο αυτό (μεταξύ Βασιλικών και Γαλάτιστας) ένα ερειπωμένο εκκλησάκι και έφτιαξε το μοναστήρι, το οποίο αργότερα άκμασε με την παρουσία εκατοντάδων μοναχών.

Το μοναστήρι ανήκει διοικητικά απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (όπως και η μονή Βλατάδων της Θεσ/νίκης) και σήμερα έχει Καθηγούμενο τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο.



Σημαντική ήταν η προσφορά της μονής στην Επανάσταση του 1821. Τότε οι Τούρκοι έκαψαν το μοναστήρι και έσφαξαν τους μοναχούς. Από την εποχή εκείνη σώζεται μόνο η νότια πτέρυγα της μονής.


Το Καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο και ανάγεται στα χρόνια μετά την ανακαίνιση του 1830. Στη μονή ανήκει και το εξωκκλήσι των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης.

Το 1952 το μοναστήρι παραχώρησε 7.300 στρέμματά του στους ακτήμονες της Χαλκιδικής.

Η Αγία Αναστασία ήταν κόρη Ρωμαίου άρχοντα και ακολούθησε τη μητέρα της, η οποία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Μετά τον θάνατο του συζύγου της (τον οποίο αναγκάστηκε από τον πατέρα της να παντρευτεί), διέθεσε την περιουσία της για τον Χριστιανισμό και προέτρεπε τους Χριστιανούς να μαρτυρήσουν για την πίστη τους. Οι Ρωμαίοι την συνέλαβαν και την έκαψαν ζωντανή το 304 μ.Χ. Ανακηρύχθηκε Αγία και ονομάστηκε Φαρμακολύτρια, γιατί ανάμεσα στα πολλά της θαύματα, γιάτρευε ασθενείς και έλυνε τα μάγια, δηλαδή τις φαρμακείες.

Τον Απρίλιο του 2012, τα ιερά της λείψανα που αποθησαυρίζονταν στο μοναστήρι, δυστυχώς κλάπηκαν. Συγκεκριμένα, κλάπηκε η λειψανοθήκη με την Κάρα της Αγίας Αναστασίας, η λειψανοθήκη με το πόδι της, όπως επίσης και μια τρίτη που περιείχε αποτμήματα λειψάνων της Αγίας Αναστασίας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Μοδέστου. Αν και οι δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, τα ιερά λείψανα δεν έχουν ακόμη βρεθεί.






Η Ιερά Πατριαρχική Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας πανηγυρίζει στις 22 Δεκεμβρίου στην εορτή της ομώνυμης αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και προστάτιδος της μονής.
oldthings

Επίσης, πανηγυρίζει την Δ' Κυριακή των Νηστειών της Μ. Τεσσαρακοστής τη μνήμη του Αγίου Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και επανιδρυτού της μονής. Τα λείψανα του αγίου βρίσκονται στη μονή, ενώ λίγο βόρεια απ' αυτή υπάρχει και το Αγίασμα του αγίου. 

Επίσης, στις 16 Δεκεμβρίου εορτάζεται στη μονή η μνήμη της πρώτης Κτήτορός της, Αγίας Βασιλίσσης Θεοφανούς. 






Το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης (32o χλμ. Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου), αριστερά του δρόμου προς Χαλκιδική, μετά τα Βασιλικά.

πηγή

19 σχόλια:

  1. Dear Olympia - it is lovely to see you back in the blogosphere - best wishes to you and your family for the coming year 2015.
    I enjoyed seeing this beautiful monastery of Saint Anastasia, it is somewhere that we sadly missed on our visit to Greece last April.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. hello Olympia, lovely images from your walk. Beautiful monastery! I wish you all the best in 2015, a happy and healthy New Year!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπέροχο θέμα και φοβερές φωτο.. καλώς σε βρήκα καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oh how wonderful is this part of the world!!! And the blue sky is making my foggy day bright!
    All my best and a happy happy happy New Year
    Elisabeth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A wonderful visit, such interesting history. Great photos! Thanks for sharing, best wishes, Tammy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο μοναστήρι φαίνεται!!!!!!!!!! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες, Ολυμπία μου!!!!
    Την προστασία της Αγίας Αναστασίας να έχετε. 'Εχω μια ωραία ασημένια εικόνα της κι εγώ.
    Καλή χρονιά και πάλι, με υγεία και χαρά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να είναι πραγματικά πολύ όμορφα εκεί!!!!
    Μας έκανες άλλωστε και τόσο ενδιαφέρουσα ξενάγηση και καταπληκτικές φωτογραφίες !!!!!
    Ευχαριστούμε Ολυμπία βοήθειά σας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Dear Olympia,
    This is such a fascinating story of St. Anastasia.. and the Monastery.
    It looks a beautiful historical place to visit.
    Thank you for taking us to see it.
    god bless.
    val xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. βοηθεια σας η Αγια Αναστασία Ολυμπια μου με την καινουργια χρονια.. τι ωραιότερη εκδρομή.. μου αρέσουν και μενα πολύ τέτοιες βολτες..να έχετε μια όμορφη και ευλογημένη χρονιά...με υγεια και αγαπη... αυτα τα δυο να κυριαρχουν στην ζωή σας.. φιλακιααααα!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dearest Olympia,
    Quite an informative post and if we read history like that, what a human suffering... wars and burning down such architectural treasures and massacring those monks.
    Wish we would be able to see PEACE in this world but it is so sad knowing all the stories from history and ongoing!
    Blessings to you and your family for 2015.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Ολυμπία μου και καλή χρονιά!!!!!!
    Ήρθατε τόσο κοντά και δεν φτάσατε μέχρι το χωριό μας;
    Να είστε καλά και βοήθεια μας η Αγία Αναστασία!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλη χρονια Ολυμπια με υγεια και πολλες ομορφες δημιουργιες καθως και εξορμησεις σαν αυτη εδω ,καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Olympia, I really love the Greek artwork and statues in the churches. I have a piece of my own, which I treasure. The monastery looks so lovely and peaceful. I noticed the charming alley. Look at those sweet peacocks. They are the most interesting birds and fascinate me.

    I hope the new year is being good to you.

    love,
    ~Sheri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όμορφη η ξεναγησή σου
    Καλή χρονιά με υγεία
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα!!! Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σας! Μας μεταφέρουν πολύ ωραία μέσα στην μονή και φαίνεται να είναι πολύ γαλήνια εκεί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Ολυμπια μου υπέροχη εκδρομη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Thank you so much for your lovely visit! Happy to have you around!
    All my best
    Elisabeth

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Happy Christmas, Olympia!
    I wish you good health and happiness in your family!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Dearest Olympia,

    What beautiful photos of the monastery of Agia Anastasia and surrounding landscape. Such a rich history, even though much of it is sad and unfortunate. Thank you for the tour of this most sacred building.

    Happy New Year to you; all the very best!

    Poppy

    ΑπάντησηΔιαγραφή