Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Απόσταξη τσίπουρου


Κάθε χρόνο ένας φίλος μας καλεί για την απόσταξη του τσίπουρου.
Είναι μία παλιά διαδικασία που  τη συνεχίζουν οι παλιοί και ευτυχώς τη συνεχίζουν και οι νεότεροι .
Την διαδικασία αυτή την παρακολουθώ τα τελευταία πέντε χρόνια αν και όλα τα προηγούμενα στην οικογένεια υπήρχε ένα τέτοιο καζάνι , δεν αξιώθηκα ποτέ να πάω σε μία τέτοια γιορτή .

Αυτό λοιπόν είναι το καζάνι που βράζουν τα τσίπουρα.
Τα τσίπουρα είναι πολτοποιημένα σταφύλια απο τα οποία έχουμε πάρει το μούστο  για το κρασί .
Είναι δηλαδή ότι έχει μείνει , κοινώς τα "υπόλοιπα " για πέταμα ....
όλος ο εξοπλισμός με τον ιδιοκτήτη του 
                                           Η διαδικασία ξεκινά με τα ξύλα στη φωτιά
                                     
 Ο φίλος μας γεμίζει τους τενεκέδες με τα τσίπουρα 
Ρίχνονται στο καζάνι... 
                                                    γεμίζει το καζάνι....

Κατεβαίνει το επάνω καπάκι .... 
                                          Το κλείνουν με τις βαλβίδες του.......
 
Από τον οριζόντιο χάλκινο σωλήνα περνά ο ατμός
,διοχετεύεται στο κόκκινο δοχείο και ψύχεται.

Αρχίζουν να πέφτουν απο την κάνουλα οι πρώτες σταγόνες του τσίπουρου ....
                                                Η γύρω διακόσμηση και τα όργανα  για χρήση ...

                                  έτοιμοι να ανοίξουν το καζάνι για τη δεύτερη καζανιά
                                        Ανοίγει το επάνω καπάκι , με το λάστιχο ρίχνουν
                                                 νερό να πέσει η θερμοκρασία
                                  Ανακατεύουν και πλένουν να φύγουν τα πρώτα υπολλείματα
                                                  πέφτουν σε αυτή τη λακκούβα
 το τοπίο έξω ομιχλώδες και βροχερό 
                                                Τα τζάκια πήραν φωτιά ....χρειαζόταν
                                            Ο κήπος του ιδιοκτήτη με τα κρεμμυδάκια και τα
                                                           μαρουλάκια ...ωραιότατη η σαλάτα !
                                                       και ξεκινά η δεύτερη καζανιά .......
                                                   κλείνει και πάλι ερμητικά το καπάκι και
                                                             αρχίζει η δεύτερη καζανιά

                                              Έξω οι μερακλήδες ψήνουν....
                                              τα λουκάνικα ντόπια απο τον κρεοπώλη ....
                                            τα ψάρια φρεσκότατα απο το διπλανό μεγάλο ποτάμι
                                                          ψαρεμένα απο τον φίλο μας

                                          Οι συγχωριανοί χαμογελαστοί περιμένουν...
                                          Η μεγάλη μπουκάλα που  θα γεμίσει με τσίπουρο ....

                                                     το φιλτράρουν για παν ενδεχόμενο...

                                                      οι τελευταίες σταγόνες  κυλούν ....
                                                          γεμίζει η καράφα ....
                           Δεν ξέρω αν κατάφερα να αποδώσω ακριβώς τη διαδικασία ,
                                               αλλά νομίζω ότι πήρατε μία εικόνα της  .....
                            Αν ποτέ σας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσετε μη την χάσετε !

                   
                          Αναβιώνουν οι παλιές παραδόσεις , γεμίζει ο χώρος φιλικούς χαμογελαστούς                                      
                        ανθρώπους , το τσίπουρο ρέει άφθονο , οι καρδιές μαλακώνουν , οι άνθρωποι                
                                        ανοίγονται , μιλούν , χαμογελούν, τραγουδάνε και χορεύουν .
                            Μία ευκαιρία να ακούσεις ιστορίες ,χωρατά και να βρεθείς με αγαπημένους
                                                                 φίλους και γνωστούς ..

                                                                 Καλό μήνα !

21 σχόλια:

  1. good morning Olympia..
    1st of November. How time goes by so quickly.
    It looks like some sort of brew.. maybe a greek uso! not sure..
    A nice time in the country.. the fish b b q looks really good and the sausages too.
    Mist in the mountains.
    Its a bright day here..but cold. I hope that my wood arrives tomorrow.
    hugs val xx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. My dear Val
      It is a celebrate when they make "tsepouro ", is the Greek name . Something like "ouzo". Every year we have a fun day ! My friend does
      not allow to help him...He always says that we are "city-children "...
      and we don't know about the country works !But I cook some foods for this table !

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα Ολυμπία!Πολύ όμορφη ανάρτηση!Πέρασες πολύ όμορφα βλέπω!Εκεί τσίπουρο,εδώ τσίπουρο,κάποιος θά μεθήση σίγουρα!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας είμαστε γεροί και ας πίνουμε και κανένα τσίπουρο !
      Οι κρητικοί είναι υγιέστατοι γιατί μετα το φαγητό ,
      μια τσικουδιά και άσπρο πάτο !(μπορεί και δεύτερη )

      Διαγραφή
  3. Distilling raki looks a lot of hard work, but you can see that everyone is having a wonderful communal time together. Neighbours and friends all joining in and then celebrating with a delicious BBQ.
    I bet that the liquid produced is very very strong.
    Lovely images Olympia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. If you were here , we could drink a lot of this with many -many "mezedes".
      It is like " tapas " in Spain . Yes , it is strong drink but is clear !
      I can drink all day at this celebration only one , maybe two little glasses mixed with water !I like more to eat ! Usually I cook the previous day "mezedes" and I take care for the table ! This my work !

      Διαγραφή
  4. Ολυμπία μου εμείς κάθε χρόνο πάμε στον ξάδελφό μου στη Θέρμη που ψήνει τσίπουρο και κάνει μεγάλο γλέντι με όργανα και χόρό. Πολύ ωραία παράδοση που δεν την χάνουμε με τίποτα.
    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ "ξύπνησα " τα τελευταία πέντε χρόνια ... Τόσα χρόνια που είχε το καζάνι ο θείος του συζύγου και πήγαιναν όλοι εγώ ντρεπόπουν να πάω ... Τι να πώ ... νεανικές βλακείες .... Τώρα ήρθαν τα "ηντα" έβαλα μυαλό ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hello Olympia,

    Great photos
    I love the fish and sausages on the bbq
    I'm hungry looking at them.

    That big green bottle that will be filled
    with alcohol is great - enjoy.

    I cannot believe it is Novemember so soon
    Christmas will be upon us before long.

    Wishing you and your family a happy month of Novemember

    x Fiona

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Νοεμβριος ειναι μεθυσμενος μηνας! Πολυ τσιπουρο κι εδω, μεζεδες και τα σχετικα! Ωραια διαδικασια και την περιγραψατε με μεγαλη ακριβεια. Καλα να περνατε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα και καλό μήνα!!
    Ωραία η διαδικασία αν και δεν τη γνώριζα μέχρι τώρα!
    Ωραία και η παράδοση μας..τελικά όσα ''μηχανήματα''και αν χρησιμοποιηθούν απο τις επόμενες γενιές,κανένα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μεράκι και την αγάπη για τη δημιουργία..
    καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραία ανάρτηση μπράβο!! Συμφωνω με την mystickland! Καλό μήνα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλο και ευτυχισμένο μήνα Ολυμπία μου με γιορτες πάντα.Κάτι τέτοιες παρεούλες ακούω απο τον άντρα μου που βγάζει κάθε χρόνο τσίπουρο σε κάποιο καζάνι παρέα με φίλους, αλλά ποτέ δεν έχω παρευρεθεί και εγω ,φιλιά πολλά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα Ολυμπία μου ! Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου και η περιγραφή σου για την απόσταξη του τσίπουρου. Τα τσούξατε φαντάζομαι!!! και πολύ καλά κάνατε! Στα τσιπουράδικα του Βόλου που πηγαίναμε οταν σπούδαζε εκεί η κόρη μας, πάνω από 2-3 δεν μπόρεσα ποτέ να πιώ, χαχαχα!! Και του χρόνου ! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Looks like a good oldfashion moonshine party going on! Happens in the mountains just west of me here (well about 4 hours up into the hills way back deep) Thank goodness I gave that up eons ago, but hubby sure loves that stuff. Friends, food and spirits, can't go wrong with that.

    warm hugs,
    Cotton Peony

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. This is a lovely tradition Olympia. Getting together with friends and enjoying a beautiful meal and being happy in their company.
    The process is very interesting.
    Happy days!
    Betty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ¸.•°✿⊱╮
    °✿ Olá, amiga!

    Passei para uma visitinha.
    Amei as fotos. É muito interessante.
    Ótimo mês de novembro para você.

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.°✿
    ♫•*¨*•.¸¸✿✿¸¸.•*¨*•♫

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχη ανάρτηση..η περιγραφή σου με όλες της τις λεπτομέρειες με έκανε να πιστέψω πως ήμουν εκεί...μύρισα ακόμα και το λουκάνικο!!
    Θα πρέπει να τα πέρασες υπέροχα κρίνοντας από την τελευταία σου παράγραφο..πάντα τέτοια..να ανταμώνεις με φίλους και οι καρδιές να ανοίγουν!!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τί ωραία ξενάγηση στον κόσμο της τσιπουρο-απόσταξης !!! Εκπαιδευτικού χαρακτήρα η ανάρτηση ! Και γαστριμαργικού λόγω της ψητούρας ! Πάντα τέτοια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή