Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Λικέρ ρόδι - Liqueur pomegranate


Η  φίλη μου Ιωάννα  πριν μερικές ημέρες  μου έφερε ρόδια   ,τα οποία μάζεψαν οι γονείς της απο την ροδιά της αυλής τους. Τα χάρηκα πολύ ,σκεπτόμενη ότι  τα στολίζεις ,τα τρώς ,τα βάζεις σε σαλάτες και  το πιό σημαντικό ,γίνονται  γευστικότατο λικέρ !!


Ρόδι: Ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας

Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας, το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία, αρκεί να ξέρετε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσετε.
Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. 
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας. 

Γεμάτο οφέλη 
Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη. 


Οι ημέρες πέρασαν και έπρεπε να κάνω το ετήσιο καθιερωμένο λικέρ .
 Πολύ απλή συνταγή και εύκολη !


Περίπου 3-4 ρόδια ξεφλουδισμένα ,τα μετράμε με ποτήρι 

            και  γεμίζουμε  το βάζο με  ίση ποσότητα ζάχαρης ,ίσως και κάτι λιγότερο άν δεν το                       θέλουμε γλυκό .Η θέση του στο ήλιο ,που να τον βρούμε τώρα ή κοντά στο καλοριφέρ να                                λιώσει η ζάχαρη   για περίπου ένα μήνα και ενδιάμεσα κουνάμε το βάζο .
Αφού περάσει ο καιρός ,μετράμε ίση πσοσότητα τσίπουρου (θα γίνει δυνατό ,άν θέλουμε προσθέτουμε λιγότερο ),είναι προτιμότερο όμως  επειδή θα παραμείνει το χρώμα κόκκινο 
,ενώ με το κονιάκ  γίνεται πιό σκούρο !
Σερβίρεται μετά από μία βδομάδα ,αφού ενσωματωθεί και το τσίπουρο !


           Οι καράφες μου με άλλα λικέρ που έχω φτιάξει ,βύσσινο ,κράνα ,καρύδι ,βερύκκοκο !!!!
                    Τώρα πιά τα λικέρ έχουν αντικατασταθεί με τα σύγχρονα ποτά  ,λίγοι τα αγαπούν ,
                                     αλλά νομίζω ότι   πάντα ένα λικεράκι είναι ευπρόσδεκτο !!

38 σχόλια:

  1. Hello Olympia, I don't drink alcohol, but I would love to taste this--it looks delicious!
    --Jim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Jim ,this kind of liqueur is very tasty and very light . At past made the women for themselves because the men drank the ethnic drink "ouzo " ! It is like "sake " the Japanese drink but from the grapes !

      Διαγραφή
  2. Olympia,

    You are becoming an expert entrepreneur of elegant elixirs! How lovely your liqueurs look in that pretty decanters! Thanks for the interesting information on the benefits of the pomegranate and the wonderful step-by-step instructions to this sweet and spirited drink!

    Poppy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. My dearest Poopy,I made these every year ,I have learned from my mother the way .The old women say that these liqueurs are like a medicine .At past were trying to deal all the illnesses by them ...

      Διαγραφή
  3. καλησπερα ολυμπια μου. απο καιρο σκεφτομαι να κανω το ιδιο λικερ τωρα που ειδα την πανευκολη συνταγη σοα δεν θα το αναβαλω αλλο.τρελαθηκα με τον δισκο και τις καραφες που εχης τα λικερ σου ειναι πανεμορφα.σε φιλω γλυκα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ! Δοκίμασε το είναι εύκολο και "τεμπέλικο" που λέει η μητέρα μου !
      Καλό σου βράδυ !

      Διαγραφή
  4. Ολυμπία μου εμένα μου αρέσουν πολλά λικέρ και με κράνα που εμείς κάτω εδώ δεν έχουμε , παλιότερα μου έφερναν από Κοζάνη , επίσης και το ρόδι το φτιάχνω ! Εχω την εντύπωση Ολυμπία μου οτι πολλές γυναίκες άρχισαν να τα φτιάχνουν πάλι
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικόλ μου ,τα φτιάχνουν πλέον οι γυναίκες .'Ηταν τα σπιτικά ποτά που πέσανε και αυτά στο βωμό της εξέλιξης και της ξενομανίας μας ! Γιατί να μη τιμούμε άλλωστε τα δικά μας προϊόντα ???

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
    Είναι τόσο ωραίο και για δωράκι!
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου ,το κάνω επειδή δεν το πολυπίνουμε ,οπότε πάει σε εκείνους που το αγαπούν !
      Ειδικά εσείς που φτιάχνεται και μπουκάλια με ντεκουπάζ ,τι πιό όμορφο δώρο ???

      Διαγραφή
  6. Κι εμενα μ'αρεσουν τα λικερ! Εχω πολυ καιρο να πιω τωρα που το σκεφτομαι! Αυτο φαινεται πολυ ευκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήσουνα κοντά θα βάζαμε την καράφα στη μέση του τραπεζιού ,τα ποτήρια θα πέρνανε φωτιά και στο τέλος θα ρίχναμε και ένα τσάμικο !

      Διαγραφή
  7. Καλόπιοτο το λικέρ σου Ολυμπία !!!
    Εάν θες να το κάνεις λίγο πιο σύγχρονο για να το προτιμούν και οι νέοι, μπορείς όταν το σερβίρεις να προσθέσεις ή λίγο λεμόνι, ή λίγο γκαζόζα, ή λίγο σαμπάνια (του πάει πολύ) αναλόγως τα γούστα !!
    Οι καράφες σου ..... καταπληκτικές !!!
    Πολλά φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου ευχαριστώ για τις ιδέες του σερβιρίσματος ,δεν τις ήξερα ,πλήν του ότι βάζουμε το καλοκαίρι ένα παγάκι ολόκληρο η τριμμένο ! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !

      Διαγραφή
    2. Να σου πω και μια ακόμα ιδέα για ρόδια.... καταπληκτική !!
      Μπορείς να κάνεις σιρόπι ροδιού ως εξής : παίρνεις το χυμό από τα ρόδια (εγώ τα βάζω σε ένα τούλι και στρίβοντάς το τρέχει μια χαρά ο χυμός), είναι παλιός τρόπος αλλά με έχει βολέψει ...Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις ένα μέρος ροδιού και μισό μέρος μέλι και το βράζεις να δέσει... είναι γευστικότατο πάνω σε σαλάτα μαρούλι και επίσης σε ψητά !!! Εάν έχεις πολλά ρόδια κάντο να δεις τι ωραίο είναι !!!

      Διαγραφή
  8. Dear Olympia - I have never tried Pomegranate Liqueur but we had lots of Pomegranate juice in Turkey. We also bought Pomegranate Turkish Delight, and some soap made of Pomegranate and Olive oil.
    I love to see them growing on the trees - they always look like Christmas ornaments to me especially when they are really red.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I hope that you liked the pomegranate juice ,but I never seen soap .Here we make the liqueur and we decorate them ! I love the pomegranates and I wait to grow up mine !!

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλόπιοτο το λικεράκι σου, Ολυμπία μου!!! Πέρυσι είχα φτιάξει και μάλιστα με τρείς διαφορετικές συνταγές. Φέτος, τα περισσότεραο ρόδια έσκασαν νωρίς πριν κοκκινίσουν, και τα λίγα που έγιναν ωραία προτιμήσαμε να τα απολαύσουμε ωμά για τις βιταμίνες τους.
    Σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου, πάντα με υγεία και χαρά!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριάννα μου ,μου αρέσουν πολύ τα ρόδια ,το λικέρ δεν το πολυπίνουμε ,έχω δύο άτομα συγγενείς όμως που όταν έρχονται τα τιμούν ιδιαιτέρως !! Με αγωνία περιμένω να μεγαλώσουν και οι δύο δικές μας ροδιές !

      Διαγραφή
  11. Dearest Olympia,
    Pomegranates are such healthy fruits! For sure your liqueur will still contain some of that too. Enjoy the fruits of your labor. We have two tiny trees but no fruits yet... Looking forward to having them.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dearest Mariette, I make this every year this season and I also wait to grow up my two little pomegranate trees !
      They are two years old but no fruits yet ! I hope after two years may be will have !
      Have a nice weekend !

      Διαγραφή
  12. Μα τι λες, σε όλους αρέσουν τα λικεράκια και
    τα δικά σου φαίνονται υπέροχα......
    Από ρόδι...... του χρόνου θα φτιάξω και εγώ !!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου είναι εύκολο να το φτιάξεις ! Είναι ωραία πραγματικά και από ότι λένε οι παλιές γυναίκες είναι γιατρικά !!

      Διαγραφή
  13. Ωραιο είναι αυτο το λικέρ πραγματι με πολυ ομορφο χρωμα και γευση,εγω το κανω με βοτκα για να μην εχει καθολου αρωμα το ποτο και βαζω και μερικα κανελογαρυφαλλα,αντε με το καλο να το πιουμε Ολυμπια μου,τα φιλια μου και καλη σου νυχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε και να ήσουνα κοντά θα τα δοκιμάζαμε όλα !!!! Μου αρέσουν τα χρώματα τους πολύ ,όσο για την γεύση αν έχω παρέα του δίνω και καταλαβαίνει !!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχαχαχα αντε βιβα μας,τα λατρευω τα σπιτικα λικερ,φιλιααααααααα.

      Διαγραφή
  14. Dear Olympia,
    This post made me smile because I put a Pomegranate in Nel's stocking at Christmas every year. She LOVES pomegranates, as well as me. I didn't realize the health benefits they have. And they are a symbol of GOOD LUCK? I will have to tell her that.

    Have a happy Friday, dear.

    Love,
    ~Sheri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. My dearest Sheri ,I love too them and yes is the symbol of symbol of fertility and good luck ! Here when a women just be married ,in front of her door one pomegranate must be broken for the luck ! My love to your girls !

      Διαγραφή
  15. τι υπέροχη αναρτηση Ολυμπία μου μου αρεσει πολυ το ροδι και φανταζομαι τις κανατες σου γεματες με ολα σου τα καλουδια μια μοναδικη νοτα απο παλια σε γλυκοφιλω !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτή η νότα από τα παλιά έρχεται ξανά στην επιφάνεια ....Παλιά δεν ήτανε καλές οι νοικοκυρές αν δεν ήξεραν να κάνουν λικέρ !!! Μία χαρά είναι και αυτή ,να μαθαίνουμε απο τις μητέρες μας και όσο μπορούμε να τα τηρούμε !

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα Ολυμπία μου!!!Πολύ ωραίο τό λικεράκι σου!!!Καί τό χρώμα του,υπέροχο!!!
    Ρόδι βάζω στίς σαλάτες καί κάποιες φορές πίνω καί χυμούς!!Κάνουν καλό!!!
    Καλό Σ/Κ!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα ,εσύ ξέρεις καλά από τα σπιτικά λικέρ ! Σε εκείνα τα όμορφα μπουκάλια σου είναι ένα θαυμάσιο δώρο !
      Και "γιατρικό " που λέγαν οι μητέρες μας !
      Καλό Σαββατοκύριακο !

      Διαγραφή
  17. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Μαρία μου ! Και χρόνια σου πολλά άν γιόρταζες χθές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μου αρέσουν πολύ τα λικέρ και να τα βάζω και σε γλυκά επισης. Ρόδι έφτιαξα πέρσι αλλά δεν μας αρέσει το τσίπουρο και έβαλα βότκα. Λέω φέτος να φτιάξω λεμόνι ή πορτοκάλι...Θα δω!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Dear Olympia, Thank you for so much information about the pomegranate. They must be the healthiest of fruit. One day I will have to try one. I love their rich red colour.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραίο το λικέρ ρόδι!! Και εύκολο!! Να'σαι καλά, Γεωργία !! Ε, και να ήμασταν πιο κοντά! Θα έπαιρναν φωτια τα ποτήρια!!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Dearest Olympia, I LOVE pomegrantes and I always buy a few for X-mas decoration. I also think they taste wonderful. In a glass of fizzy wine the kernels look fancy too! Unfortunately I have difficulties with the translation of your post but I would love to try out the recipe. Can you help me? By the way the liquor bottles look really amazing! Happy days! Christa

    ΑπάντησηΔιαγραφή