Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Μια μικρή απόδραση

Μετά την προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας για επερχόμενη κακοκαιρία ,σκεφτήκαμε να  αρπάξουμε την ευκαιρία της ηλιόλουστης ημέρας για μία μικρή απόδραση !

Προορισμός πρώτος το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή .
Η πρώτη φωτογραφία δική μου , δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες εσωτερικά ,
οι υπόλοιπες από την  πηγή που αναγράφω.
oldthings
  Πηγή κειμένου
Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, του οποίου τα Λείψανα βρίσκονται στο Καθολικό της Μονής. Στη Μονή υπάρχει και ο τάφος του Γέροντα Παϊσίου. Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Σουρωτής, είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Γέροντας εκοιμήθη εν Κυρίω κι ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου.


                                                                               via
                                                                               via



Μετά κατευθυνθήκαμε απέναντι ,στο μαγευτικό Φράγμα της Θέρμης ,ένας τόπος περίπου 30 στρεμμάτων ,με τεχνητή λίμνη που συνδυάζει το υγρό στοιχείο ,την πράσινη βλάστηση και είναι ένα καταφύγιο για ψάρια , πουλιά ,πάπιες κ.λ.π .

oldthings

                              Η θέα μαγευτική και το μάτι αναζητά πέρα μακριά στο βάθος 
                                                         τις χιονισμένες   κορφές του Ολύμπου .
oldthings
                               Ένας χώρος πραγματικά όμορφος ακόμη και στα μέσα του χειμώνα 
                                                                 που σε ηρεμεί και σε ξεκουράζει .
oldthings
                              Τα πουλιά κουρνιάζουν στα ξερά κλαδιά των δένδρων 
oldthings

oldthings

oldthings

oldthings
                
                Ένα όμορφο μονοπάτι δεξιά και αριστερά της λίμνης σε προκαλεί να το περπατήσεις .

oldthings
            Στην άκρη του μονοπατιού μία ξύλινη εξέδρα ,αποτελεί χώρο ξεκούρασης των πουλιών .
oldthings
                                
                           Παρότι πλησίασα αρκετά κοντά ,τα πουλιά παρέμειναν στη θέση τους ,
                                              μάλλον έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία .
oldthings

                Αφού ήπιαμε το καφεδάκι στο αναψυκτήριο πήραμε το δρόμο της επιστροφής ,
                                    γεμάτοι από όμορφες εικόνες και  ήρεμη την ψυχή .

21 σχόλια:

  1. Πανέμορφες εικόνες από ένα τοπίο μαγευτικό. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται κοντά σου όμορφες τοποθεσίες, να τις επισκέπτεσαι, να αδειάζει το μυαλό σου να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος βρε παιδί μου! Καλό ΣΚ & φιλιά Ολυμπία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου ,ευτυχώς κοντά μας ,σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων υπάρχουν τοποθεσίες και μέρη που μπορείς να χαλαρώσεις ,η έστω να έχεις όμορφες εικόνες .Καλό Σαβατοκύριακο και σε εσένα !

      Διαγραφή
  2. Ολυμπία μου γνωρίζεις πως είναι από τα καλύτερά μου να βρίσκομαι κοντά στην φύση και σε όμορφες τοποθεσίες. Μπορεί να μην κατάφερα να εκμεταλλευτώ τον καλό καιρό αυτές τις μέρες αλλά με το που θα συνέλθω εντελώς θα κανονίσω μια απόδραση βρέχει-χιονίζει. Προς το παρόν πήρα μια γερή τζούρα ομορφιάς από την δική σου απόδραση! Να σαι πάντα καλά! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βιβή μου ,οι μικρές αποδράσεις οπουδήποτε στη φύση και με οποιοδήποτε καιρό νομίζω σε αναζωογονούν αναπνέεις πολύ οξυγόνο και γίνεσαι άλλος άνθρωπος .Αν δεν κάναμε και αυτές τις μικρές αποδράσεις δεν ξέρω αν "παλεύαμε" τόσα χρόνια τη μεγάλη πόλη .

      Διαγραφή
  3. Τελικά είναι αλήθεια ότι τα μοναστήρια είναι χτισμένα στα πιο ωραία μέρη! Οι εικόνες τα λένε όλα! Πολύ ωραία βόλτα Ολυμπία μου, λίγα 24ωρα πριν μας επισκεφτεί ο χιονιάς :) Φιλιά και καλό σ/κ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου ,διαβάζοντας το τι λένε οι Αμερικανοί για τον καιρό , πάντα βέβαια υπερβολικοί ..σε όλα ...σκέφτηκα μήπως ...αποκλειστούμε από τα χιόνια !!!Και να σκεφτείς ότι είμαι παιδί του χιονιού !! Μια βόλτα στα κοντινά ,αλλάζει τη διάθεση.όσο για το μοναστήρι είναι σε μικρό υψόμετρο αλλά έχει θέα το Χορτιάτη και όλο τον κάμπο των Βασιλικών . Το φράγμα έργο ανθρώπων είναι ,η φύση όμως ,όπως πάντα γνωρίζει την πορεία της και το έκανε ένα μικρό παράδεισο !

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη η απόδραση σου και η φωτογραφίες σου την έκαναν να φαίνεται μαγική!!!!! Ελπίζω κάποια φορά (αν ξανάρθω στην Θεσσαλονίκη) να με πάτε να δω και εγώ κάτι από τις ομορφιές της πόλης σας πέρα από τις ταβέρνες, τα ουζερί και τις καφετέριες!!!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως ,αλλά φταίω που τα καφέ ,ουζερί κ.λπ. είναι παντός καιρού και ώρας ,όπως το παραπάνω καφέ ,ενώ τα μοναστήρια έχουν περιορισμούς σε ημέρες και ώρες ;Ε , καλά αν δεν βρούμε ώρα να προσκυνήσουμε σε μοναστήρι ,θα "προσκυνήσουμε " στα ούζα και τους πιτόγυρους ! Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία !....Με το καλό να μας έρθεις και βλέπουμε !

      Διαγραφή
    2. Γι αυτό σας αγαπω κορίτσια.. γιατί σε όλα βρεισκετε λύσεις.. μηπως να ανεβω και εγω προς τα πανω Ολυμπία μουν προσκυνησω; να είσαι καλα καμαρι μου που με πήγες βολτα.. σ αυτό το ομορφο μερος..πραγματι γαληνεμενο ... καλα η φωτογραφια με τα πουλια καταπληκτικη.. μπραβο φιλενεδα ...παντα να κανετε τις αποδρασεις σας... να περνατε ομορφα ... αν καμια φορα ανεβω επανω θα μας το δειξεις ε; εεεερε τι εχει να γίνει..!! φιλακιαααα.!!
      Σαν κακο κορίτσι δεν κατεβηκα στη θεση μου να σχολιασω ..που να κατεβαινω τωρα κατω... αφηνω εδώ την αγαπη μου δεν πειραζει ε; ..!!! φιλακιααααα... Ολυμπία μου ..

      Διαγραφή
  5. Πόσες ομορφιές κρύβει η χώρα μας Ολυμπία μου !!! Τα μοναστήρια πράγματι όπως λέει και η Πέτρα έχουν χτιστεί σε μοναδικά μέρη !!! Το φράγμα της Θέρμης υπέροχο για τη βολτούλα σας και αυτό το μονοπάτι τέλειο !!Αντε να κλειστούμε να περιμένουμε το χιονιά!!!!
    Φιλάκια πολλά και γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πραγματικές ομορφιές ,θαλασσινές και βουνίσιες και είναι πολλά μέρη που δεν έχουν "πατηθεί" ακόμη από τον τουρισμό . Χιονιά περιμένουμε ,ήλιος μας εμφανίζεται ....ακόμη και σήμερα ο καιρός ήταν πολύ καλός .Εφόδια υπάρχουν στο σπίτι ,θέρμανση έχει, νιφάδες να δούμε και τι άλλο θέλουμε !Καλό και υπέροχο Σαβατοκύριακο !

      Διαγραφή
  6. So good to get away for a break to such a beautiful place. I would like to walk along the paths at Dam Therme. Looks pretty and relaxed in the sunshine.
    Happy days to you Olympia!
    Betty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Dearest Olympia,
    That was a lovely sunny day out in winter time. Love the monastery, however always sad that photography is not allowed inside!
    You had quite a show of water birds as well, lovely nature.
    Sending you hugs for a happy weekend.
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία μέρη έχει η Θεσσαλονίκη Ολυμπία μου.
    Μια βόλτα στα γύρω κι αλλάζεις παραστάσεις αμέσως.
    Πρέπει να πάμε τη Βίκυ εκεί όταν ξαναρθει, καλά λέε..
    Φιλακια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την άνοιξη Ρενα μου ...με τα καλαθάκια του πικ νικ ,έχει και παγκάκια
      Τη λέτε κοριτσια ?????

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία η βόλτα σας, Ολυμπία μου, και νά'σαι καλά που την μοιράστηκες μαζί μας!!!
    Η ομορφιά και η γαλήνη της φύσης μας ηρεμεί και μας αναζωογονεί πάντα και είναι τυχεροί όσοι την έχουν κοντά τους και γύρω τους!
    Φιλάκια και καλή Κυριακή να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραιότατο απόδραση ..και κοντά και στην φύση ...τελεια ...
    μόλις αρχίσει και ζεσταίνει ο καιρός ..θα πάμε όλοι μαζί
    η καλή γνωστή παρέα....Καλή εβδομαδα και φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τι καλααααααααααα.....εχω παει στη ΜΟΝΗ...αλλα κ απο κει εμεινα αφωνη απ την θεα....ομως το φραγμα δεν το ηξερα...την επομενη φορα λοιπον θα το επισκεφτουμε οικογενειακως....πολυ ομορφη κ ιδιαιτερη αναρτηση!!καλα ξεκινησες την χρονια δυναμικααααααααα.........ετσι να ναι κ η υπολοιπη με πολλες αποδρασεις ξεκουρασης σωματικης κ πνευματικης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπημένη μου Ολυμπία είχα επισκευφτεί το Μοναστήρι και με εντυπωσίασε ο λιτός και απέριττος τάφος του Γ.Παϊσίου αλλά και ο πλούτος όλο του μοναστηριού που έρχεται σε αντίθεση με..... Ευχομαι πολλές και καλές αποδράσεις όλη την χρονιά Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολυμπία μου πολυ όμορφη ηταν η εξόρμηση σου και καλά έκανες και την μοιράστηκες μαζί μας για να μας ξεσηκώσεις και λίγο .Ολο στο θα πάμε είμαστε-να δούμε πότε θα ειναι . Οι φωτογραφίες σου ειναι σούπερ!φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Hello, what a lovely getaway. The monastery is impressive and the pond and birds are wonderful. I would enjoy a walk there with you! Have a happy day and weekend ahead!

    ΑπάντησηΔιαγραφή