Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Δένδρο των Χριστουγέννων

Δένδρο των Χριστουγέννων


  Πηγή κειμένου


Το δέντρο των Χριστουγέννων ή χριστουγεννιάτικο δέντρο απoτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των "ειδωλολατρών" στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

                                                                            via

Ο στολισμός του δένδρου είναι καθαρά συμβολικός της ευτυχίας των ανθρώπων και της φύσεως με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Σύμφωνα με ερευνητές του αντικειμένου, το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Κατά την παράδοση ο πρώτος που στόλισε δέντρο ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει ανατολίτικη προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α' το 1512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα. 




                                                                                  via
Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό Βασιλιά Όθωνα το 1833  που σημαίνει ότι είχε ήδη καθιερωθεί ως έθιμο στους βασιλικούς οίκους της Βόρειας Ευρώπης. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Σημειώνεται ότι στη Γαλλία ως έθιμο εισήχθηκε αρκετά χρόνια μετά απ΄ ότι στην Ελλάδα από την Κόμισσα της Ορλεάνης.

Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα μπορεί να είναι είτε φυσικά, κυρίως έλατα, είτε τεχνητά των οποίων η παραγωγή είναι σημαντική. Οι δε βιοτεχνίες παραγωγής χριστουγεννιάτικων στολιδιών είναι επίσης πολύ σημαντικές. Η υλοτομία των φυσικών δένδρων για τις ανάγκες του εθίμου γίνεται πάντα από συγκεκριμένα δενδρόφυτα μέρη και μετά από σχετική άδεια του κατά τόπο αρμόδιου Δασαρχείου.

Τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα δένδρα στον κόσμο είναι αυτά που στολίζονται στο Μπάκιγχαμ Πάλας στο Λονδίνο και στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι σήμερα για λόγους εμπορίου τέτοια δένδρα, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, στολίζονται και σε χώρες μη χριστιανικές.



                                                                          via

Το ακριβότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο   στον κόσμο είναι αυτό που φέρεται στο ξενοδοχείο Εμιρέιτς Παλάς στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου όλα τα στολίδια του είναι πραγματικά πανάκριβα κοσμήματα με πολύτιμες πέτρες πάνω τους που διατίθενται προς πώληση, η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 11 εκατομμύρια δολάρια .
                                                                           via

        Αντίστοιχο καθαρά ελληνικό παραδοσιακό έθιμο αποτελεί το στολισμένο καραβάκι.
                                                   


Καλό Σαββατοκύριακο !!!!

16 σχόλια:

  1. Ωραίες πληροφορίες Ολυμπία μου.
    Εγώ προτιμώ αυτό από τα Εμιράτα βέβαια.
    Αλλά και το καραβακι το δικό μας ,όλα τα λεφτά.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο κόσμημα των Εμιράτων μπορεί να συγκριθεί με αυτά που κάνεις εσύ ???? Νομίζω ότι όσο πανάκριβα και αν είναι ,θα ωχριούσαν μπροστά σε αυτά που κατά καιρούς με φαντασία και καλαισθησία κατασκευάζεις !!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!!
    Και το καράβι και το δέντρο είναι πανέμορφα !!!
    Καλό Σαββατοκύριακο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου ,καλό είναι να γνωρίζουμε τις δικές μας παραδόσεις και των άλλων πολιτισμών . Προσωπικά το έχω πει ότι στολίζουμε καραβάκι και ότι μου κάθεται ένας καημός που τα τελευταία χρόνια το δέντρο μου στέκεται στο πατάρι ....Ας είμαστε καλά και ας χαιρόμαστε τις ημέρες αυτές !

      Διαγραφή
  3. Τα ωραιότερρα δένδρα είναι στις πλούσιες χώρες !!Το Ελληνικό καράβι όμως είναι το καλύτερο!!Να είσαι καλά, πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεταξία , πανέμορφα τα δέντρα με τα πολύχρωμα λαμπόνια ,τα αστραφτερά στολίδια αλλά ναι και το καράβι μας είναι το πιο όμορφο !! Καλή σου συνέχεια !

      Διαγραφή
  4. Dearest Olympia,
    It looks very special, even more so with the lights on in the evening.
    But by far not all countries do have access to fir trees.
    To me, the most memorable Christmas time is that of Singapore in the 90s. We were there and I just LOVED all the tiny white lights in the streets on tropical trees. NO fir trees anywhere but still the magic was there.
    Enjoy the season.
    Sending you hugs and blessings.
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dearest Mariette ,the fir trees is lovely for Christmas Holidays .But I believe that the tropical trees will be of particular beauty as you say ! Probably at Singaporean environmental the firs do not thrive ....Thank you for your wishes !

      Διαγραφή
  5. Πάντα το δένδρο ήταν μία χαρά στο σπίτι κι εγώ θυμάμαι τον πατέρα μου που μου έφτιαχνε τέτοιες μέρες το καραβάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχτιδούλα ,εσύ δεν θα κάνεις του Πασχάλη και του Δημητράκη από ένα ????Τι χρυσοχέρα γιαγιά μου είσαι ??? Άντε ,ανασκουμπώσουν ,προλαβαίνεις !!!

      Διαγραφή
  6. Και το μόνο που σκέφτομαι βλέποντας εκείνο το "ξιπασμένο" δέντρο στο Άμπου Ντάμπι, είναι πόσοι φτωχοί θα έτρωγαν και θα ντύνονταν αν καταφέρναμε με κάποιο τρόπο να το κλέψουμε και να μοιράσουμε τα στολίδια του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου καλημέρα ! Το Αμπου Ντάμπι ....έχει την πολυτέλεια ,να κάνει οποιαδήποτε "ξιπασιά " ,ας μου επιτραπεί η λέξη , επειδή έχει τους φυσικούς της πόρους ανεξάντλητους μάλλον ... Άλλοι λαοί ,πως τολμούν να ζουν με έντονη την επίδειξη ,την υπερβολή ,την υπερκατανάλωση ....Μακάρι να ερχόταν κάποια μέρα που η "πίτα " στον πλανήτη να μοιραζόταν δίκαια ...όλοι έχουν ίσα δικαιώματα να ζουν ,αλλά ας όψεται η απληστία των λίγων ...Καλή συνέχεια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολυμπία μου τι όμορφα δεντρα μας δειχνεις. Εγώ μεγάλωσα με τα δεντρα και δεν θα μπορούσα να φανταστω τα Χριστούγεννα χωρίς δεντρό έστω και αν ειναι μικρο. Σου ευχομαι Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Ολυμπία και καλώς σε βρίσκω... ωραία τα δέντρα που μας έδειξες, το ίδιο και οι πληροφορίες! Κάποιες από αυτές δεν τις γνώριζα καν, όπως για το δέντρο στο Άμπου Ντάμπι! Απαπαπαπα, ντροπή μου! Καλές γιορτές να έχουμε, υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ, Ολυμπία μου, στεναχωριέμαι που δεν στολίζουμε πιά το μεγάλο μας δέντρο τα τελευταία χρόνια...χθές στόλισα ένα μεγάλο κλαδί, αλλά δεν είναι το ίδιο!!!
    Φιλάκια πολλά και καλές γιορτές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραίο έθιμο το δέντρο και γεμίζει το σπίτι με την..συντροφιά του! Τα φιλιά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή