Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Απρίλιος



Ο Απρίλιος, ή Απρίλης, ή Απρίλτς (Ποντιακά), είναι ο τέταρτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Hμερολόγιο, ο όγδοος κατά το Εκκλησιαστικό που αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ο δεύτερος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, και ο δέκατος στο αττικό ημερολόγιο ο οποίος ονομάζονταν Μουνιχιών και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα 24 Μαρτίου-22 Απριλίου του Γρηγοριανού ημερολογίου. Ο Απρίλιος περιλαμβάνει 30 ημέρες.
Η λέξη Απρίλιος ετοιμολογείται από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aperire, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη, όπως σημειώνεται στο Μέγα Συναξαριστή. 
Το Καλαντάρι του Απριλίου από το Très Riches Heures du duc de Berry

Ο Απρίλης είναι ο κατ’ εξοχήν μήνας όπου γιορτάζεται το Πάσχα, αν και ορισμένες φορές το Ορθόδοξο Πάσχα μπορεί να γιορταστεί μέχρι και στις 8 Μαΐου (όπως έγινε το 1983). Το Πάσχα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιορτάζονταν η εαρινή ισημερία, κι από εκεί πέρασε στους Εβραίους ως «Πεσάχ», σε ανάμνηση της Εξόδου τους από την αιχμαλωσία, και τέλος έφτασε και στους χριστιανούς αφού ταυτίστηκε με τον σταυρικό θάνατο του Ιησού Χριστού την περίοδο του Εβραϊκού Πάσχα, το οποίο γιορταζόταν κατά την ημέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου.

Ορθόδοξη εικόνα της Ανάστασης του Χριστού.

Πολλά, όμως, από τα σημερινά έθιμα της γιορτής αυτής προέρχονται από την αρχαιότητα και τους γιορτασμούς των αρχαίων προς τιμήν του Άττι, του Διονύσου και του Άδωνι, που τελούνταν κι αυτές την Άνοιξη. Τα έθιμα αυτά της Λαμπρής περιλαμβάνουν τα κόκκινα αυγά, σύμβολο γονιμότητας και αναγέννησης, και τις κούνιες, έθιμο υγείας κι ευεξίας. Σε συνδυασμό με το Πάσχα έχουμε επίσης και τις εορτές της Κυριακής των Βαΐων, και την προηγούμενη ημέρα του Λαζάρου, που θεωρείται γιορτή «νεκραναστάσιμη» και «σύμβολο χαρμολύπης» η οποία «προτυπώνει την Ανάσταση του ίδιου του Χριστού και αναδεικνύει την βεβαιότητα της ανάστασης όλων των κεκοιμημένων». Την εβδομάδα, τέλος, της Διακαινησίμου, που ακολουθεί το Πάσχα και ονομάζεται «Ασπροβδόμαδο», οι γιορτασμοί της Λαμπρής συνεχίζονται με χορούς και τραγούδια σε ξωκλήσια και πλατείες.


Τα παραδοσιακά κόκκινα αβγά τα τελευταία χρόνια έχουν μεταραπεί σε πολύχρωμα.

Ο ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα Απρίλης, Απρίλες, και Λαμπριάτης από την συμπτωματικά μεγάλη θρησκευτική εορτή που τελείται συνήθως το μήνα αυτό. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης: "Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα". Χάρη στην ανοιξιάτικη σύνδεσή του ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές αλλά κι από τον λαό μας. Για τις απριλιάτικες βροχές, για παράδειγμα, λέγεται το εξής: «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα». Σ’ άλλες πάλι περιοχές ο Απρίλης αποκαλείται και «Γρίλλης» (γκρινιάρης) επειδή στον μήνα αυτόν τελείωναν τα αποθέματα της προηγούμενης συγκομιδής και δημιουργούνταν οικογενειακές γκρίνιες. Αποκαλείται και τιναχτοκοφινίτης επειδή τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν: «Απρίλης, γρίλλης, τιναχτοκοφινίτης». 

Ο Άγιος Γεώργιος

 Αναφέρεται, επίσης, και ως Αϊ-γεωργίτης λόγω της εορτής του Αγίου Γεωργίου στις 23 του μήνα, η οποία γιορτάζεται με διάφορους αθλητικούς και ιππικούς αγώνες. Οι κτηνοτρόφοι, και οι Σαρακατσάνοι, θεωρούν τον Άγιο Γεώργιο προστάτη τους, ενώ στις παραδόσεις, τα παραμύθια και τα τραγούδια συνδέεται με τον αρχαίο μύθο του Περσέα και της Ανδρομέδας.

Πηγή                                                               Καλό μήνα !!

18 σχόλια:

  1. So many rich traditions around the months of April/May, together with Spring and the beginning of new life. Thank you for sharing your research of these traditions Olympia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ όμορφες πληροφορίες. Δεν ήξερα ότι τα κόκκινα αυγά είναι σύμβολο γονιμότητας....
    Καλό μήνα. φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dear Olympia,
    This is such an interesting ,informative post. Its really lovely to read about your traditions.
    At the moment its raining hard here.. I am hoping to see some sun soon. My rose bushes have so many buds. I cant wait.
    It is such a lovely tradition that the red eggs are a symbol of fertility. This I did not know.
    Thank you so much for this great post.
    sending hugs.. val x x x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα Ολυμπία μου!
    ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα Ολυμπία μου , έμαθα τόσα που δεν ήξερα , ευχαριστούμε πολύ .
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα με υγεια ευτυχία και δημιουργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλο μήνα Ολυμπία μου!
    Φιλάκια πολλά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ όμορφη και κατατοπιστικη ανάρτηση,μπραβο Ολυμπια μου,καλο μηνα και καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα Ολυμπία μου!!
    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Dearest Olympia,
    Great information about our APRIL month and Easter.
    Enjoy yours with its rich traditions and also lovely nature.
    It makes one happy if we see new life around us again!
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα να έχετε με υγεία! Πολύ όμορφη η ανάρτησή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ όμορφη ανάρτηση Ολυμπία!!Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και τι δεν μάθαμε από την αναρτησή σου αυτή Ολυμπία μου...για τον Απρίλη...μερικα τα διάβαζα για πρώτη φορά....για μενα είναι ο μηνα με τις γιορτές μου..χι.χι.... όλα ωραία αλλά τα αυγά σου έκλεψαν την παράσταση.. πως τα έφτιαξες ετσι; να έχεις ένα ομορφο μήνα... φιλάκιαααααα!!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάντα οι αναρτήσεις σου έχουν ένα ιδιαίτερο θεματολογικό ενδιαφέρον ....εγώ επειδή χάνω πολλές δημοσιεύσεις τις διαβάζω αναδρομικά.....φιλάκια πολλά και Καλό Πάσχα....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα συμφωνήσω με τη Γλυκερία, Ολυμπία! Μου αρέσουν πολύ αυτού του είδους οι αναρτήσεις όπου μου δίνεται η ευκαιρία να μάθω πράγματα για πρώτη φορά! Ενδιαφέρουσα, λοιπόν, και αυτή η ανάρτηση!! Φιλιά πολλά , καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάντα ενδιαφέρουσες, οι πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας και εξαπλώνονται σε μεγάλο φάσμα, από ιστορία μέχρι λαογραφία.Σ΄ευχαριστούμε ακόμα μια φορά.Φιλιά, αγαπημένη μου Ολυμπία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. A very interesting post with beautiful images, Olympia! I have just come to say hello, as I started posting again, as you may have noticed. I am back, Olympia and happy to be here!

    HUGS

    ANNA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Dear Olympia,
    Thank you for sharing! We, Japanese, are mainly believers in Buddhism, so your story is very interesting.
    Especially, amazed to know the red eggs meaning in Easter!
    And your puppies in the previous post are so adorable:) Congratulations!

    ΑπάντησηΔιαγραφή