Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Αθηναϊκή Βραδιά η στην Ταράτσα -Ιάκωβος Ρίζος


Στο σπίτι της φίλης μου το τηλέφωνο χτύπησε και στην άλλη γραμμή ,ο γιός της   που σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου ,στην Κέρκυρα .  
Θεία ,θέλω βοήθεια ...άν μπορώ ..... πρέπει να αναλύσω σε εργασία τον πίνακα του Ιάκωβου Ρίζου ,την Αθηναϊκή Βραδιά ,τον έχεις υπόψη σου ; Κάτι μου θύμιζε ο πίνακας ,κάτι αμυδρά ο ζωγράφος ,μου είπε ότι βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών ( άρα τον είδα ), μου τον περιέγραψε όσο μπορούσε και αφού  συζητήσαμε για μία ώρα τα του πίνακα και τι ζητούσε η καθηγήτρια ,αποφασίσαμε να το δώ και να βοηθήσω ,για να πάρει το πολυπόθητο δεκάρι  !!

Το ερώτημα : Τι βλέπει ένας παρατηρής ,χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις   αντικρύζοντας τον πίνακα;

Γυρίζοντας στο σπίτι ,είδα τον πίνακα ,διάβασα κάτι απο τα βιβλία μου ,ερεύνησα το διαδίκτυο ,υπήρχε και η προεργασία του νεαρού  και η εργασία   άρχισε να υλοποιείται   ! 


Ρίζος Ιάκωβος (1849 - 1926)
Στην ταράτσα, 1897
Λάδι σε μουσαμά , 111 x 167 εκ.
Δωρεά του καλλιτέχνη , Αρ. έργου: Π.1108



Πηγή

Ρίζος Ιάκωβος
(1849 Αθήνα - 1926 Παρίσι)

Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι κοντά στον Alexandre Cabanel, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών και ζωγράφο του Ναπολέοντα Γ΄. Μετά το τέλος των σπουδών του έμεινε και εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, αναπτύσσοντας έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Έλαβε μέρος σε πολλά παρισινά σαλόνια, καθώς και στις Παγκόσμιες Εκθέσεις του 1878 και του 1900. Στη δεύτερη, μεταξύ των άλλων, παρουσίασε και την "Αθηναϊκή βραδιά", για την οποία τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο. Για το ίδιο έργο τιμήθηκε με έπαινο στην Καλλιτεχνική Έκθεση των Αθηνών το 1899. Συμμετείχε επίσης στις Πανελλήνιες εκθέσεις του 1888 και 1889 στο Ζάππειο και στις εκθέσεις του "Παρνασσού" το 1901 και το 1902.
Ο Ιάκωβος Ρίζος, αν και υπήρξε φίλος του Renoir και θαυμαστής του Degas και ζούσε στο Παρίσι την εποχή που εκδηλώθηκε το ιμπρεσιονιστικό κίνημα, προτίμησε να ακολουθήσει τα διδάγματα του δασκάλου του και τη γαλλική ακαδημαϊκή παράδοση.
Στο έργο του κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι κομψές γυναικείες μορφές, που εικονίζονται σε αριστοκρατικά εσωτερικά και σε ευγενικές απασχολήσεις, στο πλαίσιο της αντίληψης της Μπελ Επόκ. Σε πιο περιορισμένη κλίμακα ασχολήθηκε με το τοπίο, υιοθετώντας τις ιμπρεσιονιστικές-υπαιθριστικές αντιλήψεις.

                   Και ζητώ βοήθεια και τη γνώμη σας ! Τι βλέπετε σε αυτόν τον πίνακα ; 
                Οι κυρίες της ενασχόλησης της ζωγραφικής και μη , των Καλών Τεχνών ,
                       παρακαλώ ας βάλουν το λιθαράκι τους !!!!

13 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφος πίνακας αλλά δυστυχώς φιλενάδα δεν μπορώ να βοηθήσω. Εύχομαι ο νεαρός φοιτητής να κάνει την καλύτερη εργασία και να κερδίσει το δεκαράκι. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dearest Olympia,
    What I observe by looking at that table is a filled decanter and also three filled glasses. Of course I have no clue as to what occasion this is.
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα ολυμπια μου!!!πρωτον δεν εχω ιδεα και ουτε ποτε διαβασα για ζωγραφους,δευτερον εγω η εντελως ασχετη βλεπω τρεις ανθρωπους πλουσιους σε ενα ομορφο μπαλκονι με πολυ ωραια θεα ,εναν κυριο που συζηταει με την κοπελα που ειναι ορθια ενω η κοπελα που εινια στην πολυθρονα ειναι χαμενη στις σκεψεις της.και τριτον τρεια νεα ατομα μιας αλλης εποχης που το παλικαρι η εχει διαβασει ενα βιβλιο και συζηταει με τις κοπελες το περιεχομενο του η εχει ενα βιβλιο με ποιηματα και τους απαγγελει και δειχνει την κοπελα που ξαπλωνει απλα να το απολαμβανει!!!την επιεικεια σου παρακαλω γιατι οπως ειπα δεν εχω ιδεα απο ζωγραφους!!!πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Athenian Evening is a wonderful painting - may be the girls are so captivated by the handsome young officer and his words, that drinks on the table, which appears to be of Indian origin, are completely forgotten,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I like this beautiful painting with it's muted colours, maybe close to sunset. I wonder if the young women are becoming a little tired of the young man speaking to them about his book. He is so enthusiastic, but they look weary. Perhaps they have not been able to finish their drinks, or even start to drink as he expects their full attention. Could the table be of Moorish origin, I wonder.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανέμορφος πίνακας Ολυμπία μου!!Ενας θείος μου είχε ένα πίνακα τού Ρίζου,καί θυμάμαι είχε καί κάποια συγγένεια μέ τόν ζωγράφο!!
    Βλέπω τήν Ακρόπολη στό βάθος!Αυτό εννοείς??Καλό απόγευμα!!!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Olimpia, I can say that one woman is ill (perhaps!) and lays in a deck chair and another one is her friend, is talking to a man, military. He's read something interesting in a book and now explains it to the young women.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγω βλέπω τρεις φιγουρες,μια αντρικη και δυο γυναικειες,εχω την εντυπωση οτι η ανδρικη φιγουρα ειναι πιο εντονα αποτυπωμενη και με πιο αυστηρο υφος,ενω οι γυναικειες ειναι πιο γλυκες και πιο αχνα αποτυπωμενες,κατα τα αλλα μου αρεσουν οι τονοι των χρωματων που χρησημοποιησε ο καλλιτεχνης και το ποσο ωραια εχει αποδωσει τις λεπτομερειες,πρωτη φορα τον μαθαινω ,μου αρεσε γενικα,δεν ξερω αν τελικα βοηθησα η αερολογω τοση ωρα...χχαχαχα,πολλα φιλια στη θεια και καλη επιτυχια στο νεαρο φοιτητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συνεπαρμένες από την διήγηση ή την απαγγελία του αξιωματικού, οι δύο νέες, κι αυτός μαζί, δεν έχουν κάν αγγίξει τα ποτήρια με το σερβιρισμένο λικεράκι!!!!
    Καλή επιτυχια στο ανηψούδι σου!!!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στον πίνακα αυτόν εγώ βλέπω τον τρόπο ντυσίματος των νέων της εποχής κατά πρώτον και μετά αρχιτεκτονική (μπαλκόνι), και κατά δεύτερον ηρεμία προσώπων και περιβάλλον !!!
    Καλή επιτυχία στον ανηψιό σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξαναγύρισα για να σου πω ότι, είχε γίνει μία έκθεση στην Πινακοθήκη στην Αθήνα με τίτλο "ΠΑΡΙΣΙ 1800" και την είχα
    επισκεφτεί. Υπήρχε και αυτός ο πίνακας σαν δείγμα για την μόδα του 1800 .. αυτά !!!
    Φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου σε ευχαριστώ πολύ ,την είχα επισκεφτεί την έκθεση και γώ τότε το 2009 η 2010 χειμώνας ήταν θυμάμαι και είχα εντυπωσιαστεί !

      Διαγραφή