Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Στιγμές καλοκαιριού - Καβάλα -Kavala city

                      Έχουμε μπεί  και επισήμως  στο Φθινόπωρο ,αλλά οι σκέψεις μου  γυρίζουν 
                                         πίσω στις όμορφες στιγμές του καλοκαιριού  !!
                      
                                   Προσπαθώντας να αποθανατήσω τα πετάγματα των γλάρων ......
άλλοτε τα καταφέρνω ,άλλοτε όχι ....

                                                     Πλησιάζουμε στην Καβάλα !!!
                                                                          via
H Καβάλα είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού και γεωγραφικά βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία. Η πόλη της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους «Σύμβολο» και είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη και λιμένας της Μακεδονίας καθώς επίσης και ένα από τα στρατηγικότερα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας. Απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.


  Ο πραγματικός πληθυσμός του τ.δ. Καβάλας είναι 59.222 κάτοικοι(Ελληνική απογραφή 2001) ενώ ο συνολικός πληθυσμός του δήμου Καβάλας είναι περίπου 74.186 κάτοικοι μετά την συγχώνευση του Δήμου Φιλίππων, σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης.
 Η ιστορία της Καβάλας ξεκινά από τους Προϊστορικούς χρόνους και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Οι αναφορές για αυτήν από την μία χάνονται στις ομηρικές αφηγήσεις και από την άλλη καταγράφονται στα αρχεία της Αθηναϊκής Συμμαχίας.
   Από την μία η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το χριστιανισμό.  
  Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων (όπως το Κάστρο και οι Καμάρες) όσο και για το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου.
  Παράλληλα η νεότερη ιστορία της πόλης παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον, τόσο για την καπνεργασία και τις πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια (1896) όσο και για την πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα με κυρίαρχη αυτή του μαύρου χρυσού.
Η Καβάλα αν και σύγχρονο αστικό κέντρο, διαθέτει πολυάριθμες παραλίες, χώρους για ανάπαυση και πεζοπορικές διαδρομές. Είναι μια από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που μέσα στον πολεοδομικό της ιστό διαθέτει 4 οργανωμένες παραλίες 
 .Δυτικά την παραλία της Ραψάνης, την δημοτική πλαζ της Καλαμίτσας και τον πολυχώρο του Μπάτη.Στη συνέχεια του Μπάτη αν ακολουθήσετε την οδό αυτή θα βρείτε τις υπέροχες οργανωμένες μη οργανωμένες μεγάλες μικρές παραλίες του Παληού και στην συνέχεια της Ηρακλείτσας και της Περάμου.Παράλληλα από την άλλη πλευρά της πόλης αν κινηθείτε ανατολικά μπορείτε να επισκεφθείτε την μεγάλη παραλία Περιγιάλι την οποία αρκετοί κάτοικοι της περιοχής επιλέγουν,ενώ στην συνέχεια στο χωριό Νεα Καρβάλη υπάρχει επίσης πλαζ.


                                                                          via
Σε μία απόσταση περίπου 100χμ από τη Θεσσαλονίκη, πηγαίνοντας προς την Καβάλα, πέρα από την γέφυρα του Στρυμόνα, μεταξύ χαμήλών λόφων, βρίσκονται τα ερείπεια της αρχαίας Αμφίπολης.










                                            
Η πρώτη επαφή με την Αμφίπολη γίνεται με το πέρασμα της παλιάς γέφυρας του Στρυμώνα, οπου συναντά κανείς το άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης. 
Το γιγαντιαίο αυτό άγαλμα επανασυναρμολογήθηκε από τα κομμάτια του που βρέθηκαν στο Στρυμώνα το 1936 με 1937. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε βάθρο πάνω στα αρχαία θεμέλια από πέτρες του 2ου π.Χ. αιώνα που ανασύρθηκαν επίσης από το Στρυμώνα, οπου κατά πάσα πιθανότητα είχαν χρησιμοποιηθεί στο μεσαίωνα σαν φράγμα. Αρχικά το λιοντάρι πρέπει να είχε τοποθετηθεί προς τιμή του Λαομέδοντα, τον αρχηγό του ναυτικού της Μυτιλήνης που αργότερα έγινε κυβερνήτης της Συρίας.

Η αρχαία πόλη της Αμφίπολης χτίστηκε σε στρατηγικής σημασίας ύψωμα, 5 χμ από τη θάλασσα, πάνω στην την ανατολική όχθη του Στρυμώνα, ακριβώς εκεί που εξέβαλλε από τη λίμνη του Αχινού, (η οποία τώρα έχει αποξηραθεί). Μια στροφή του Στρυμώνα προστάτευε τα δυτικά τείχη της πόλης
                           
                                                                  Ο δρόμος της επιστροφής ........

23 σχόλια:

  1. η Καβαλα ειναι πανεμορφη πολη! ενθουσιαστηκα με τα αρχαια της Αμφιπολης!

    οι φωτο πανεμορφες κυριως αυτες με τα γλαροπουλια! να εισαι καλα! μακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H καβάλα είναι μία πανέμορφη πόλη της Ελλάδας με σπουδαία ιστορία !

      Διαγραφή
  2. Olympia,

    You have captured the essence of Kavala in your beautiful images. From the signature blue and white of the Greek personality to the castles and historic monuments of its monumental past!

    Poppy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. My dearest Poopy ,Kavala is one of the most beautiful towns north in Greece ! It has such a great history and many monuments have been preserved ! It is a classic town in Greek like many that they are in our land !!!
      Have a lovely sunny day at beautiful Crete !

      Διαγραφή
  3. This has been such an interesting read for me Olympia. We are travelling to that region next Spring when we fly to Thessaloniki and then travel on to the Kassandra peninsula of Halkidiki.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΟΥ!!! ΠΕΝΕΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ Η ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΥΘΗ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΟΓΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΝΑΩ ΥΠΕΡΟΧΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφάκι ,γνωστά λημέρια λοιπόν ! Χαίρομαι που την επισκέφτεσαι συχνά και περνάτε όμορφα !

      Διαγραφή
  5. δεν έχω πάει Καβάλα...ένοιωσα σαν ήμουν εκεί...όμορφος τόπος φαίνεται...όπως και όλη η Ελλάδα μας....όμορφες φώτος.. ενδιαφέρουσες πληροφορίες...μου άρεσαν οι θαλασσινές φώτος , οι φώτος με τους γλάρους και οι φώτος με το κάστρο και τις καμάρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Beautiful series of photos. Kavala looks like a gorgeous place, so much history there. Loved the post and the photos. Happy weekend to you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Dearest Olympia,
    You can be so proud of your rich history and great culture. Just imagining the times back to Philippi and even further back. Thanks for sharing such informative posts and wishing you happy weekend!
    Hugs,
    Mariette

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίες φωτογραφίες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!
    Είναι πανέμορφη πόλη η Καβάλα, την έχω επισκεφτεί κι εγώ
    και πραγματικά είναι υπέροχη !!
    Καλό βράδυ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένη μου πόλη την επισκέπτομαι συχνά αφού εκεί είναι η..κολλητή μου, το Δρομάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Hello dear Olympia..
    I really enjoyed the tour you took us on. Greece and its history is so captivating.
    The photos are amazing of these wonderful places.
    The seagulls over the sea.
    Only knowing Athens and the Island of Corfu.. I would love to visit these wonderful places one day.
    Thank you dear Olympia.. for your very kind comments on my blog..at the loss of my little dog lady.
    She is resting now.
    I hope that you are well. & your son ok.
    love val xxxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πανέμορφη πόλη η Καβάλα και εσύ έχεις δείξει πολύ όμορφα και αντιπροσωπευτικά κομμάτια της. Οι γλάροι σου φανταστικοί! Η πρώτη φωτογραφία απίοανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανέδειξες πάρα πολύ όμορφα τις ομορφιές της Καβάλας και της γύρω περιοχής με τις φωτογραφίες σου. Και οι πληροφορίες που δίνεις σε ταξιδεύουν σε χρόνους μακρινούς μέχρι σήμερα. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανέμορφη πόλη η Καβάλα!! Οι φωτογραφίες σου συνθέτουν το τέλειο οδοιπορικό!! Να'σαι καλα, Ολυμπία και να περνάς πάντα όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μία φορά την έχω επισκεφθεί και την έχω λατρέψει!
    Υπέροχο οδοιπορικό και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, Ολυμπία. Καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μπράβο κυρία Ολυμπία πολύ ωραία όλα αυτά, φανταστικές εικόνες και πληροφορίες, αλλά λίγο ζηλέψαμε!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φαίνεται υπέροχη πόλη η Καβάλα..... και του χρόνου Ολυμπία μου,
    καλό μήνα σου εύχομαι !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Beautiful photos of your summer, I always feel a little sad to see the end of summer, until the leaves start to turn and then I love the fall! I'm so glad you had a great summer, hope your fall is wonderful too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή